Kicsi Kincsek Családi Napközi
"Nem abból lesz sikeres felnőtt, aki már kisgyerekként "teljesíteni", produkálni kénytelen, hanem abból, aki teljes értékű gyerekéletet élhet."
MENÜ

Napirend

7.00 - 8.30 óráig:

 

Folyamatosan érkeznek a gyerekek a csoportba. Tájékozódunk a szülőtől a gyermek aktuális állapotáról, segítjük a szülőtől való elszakadást, vigasztalunk, ölbe vesszük, beszélgetünk a gyermekekkel, játékot kínálunk, játszunk a gyermekekkel, biztosítjukk az önfeledt játék lehetőségét.

 

08.30 - 09.00 óráig

Elvégezzük a szükséges gondozási műveleteket: pelenkát cserélünk, közreműködünk a nagyobbak kézmosásánál, segítjük a helyes szokások kialakulását a tisztálkodással kapcsolatosan. A gyermekek reggeliztetése közben biztosítjuk a családias, oldott légkörben történő étkezést, elősegítjük a gyermekek önállósodási törekvéseit. Szükség szerint a pihenés biztosított a gyermekeknek.

 

09.00 - 11.30 óráig

A délelőtt folyamán a gyermekek számára biztosított a szabad játékválasztás lehetősége a csoportban és az udvaron egyaránt, az évszaknak és az időjárásnak megfelelően. A szabad játék mellett kínáljuk azokat a fejlesztő hatású programokat, egyedi lehetőségeket, szolgáltatásokat, melyek elősegítik a kisgyermekek értelmi, érzelmi, mozgás, zenei, szociális fejlődését (mesélés, verselés, játékos torna, alkotó játékok, énekes játékok, ünnepekre való ráhangolódás, készülődés).

Tízórai, gyümölcs biztosított a gyermekeknek.

 

11.30 - 12.00 óráig

 

Készülődés az ebédhez: a  gyermekek egyéni gondozását végezzük.

 

12.00 - 12.30 óráig

A gyermekek ebédelnek, a koruknak megfelelő étrend biztosításával. Segítjük az önállósodást a terítésnél, merítésnél stb., biztatjuk a gyermekeket a kulturált étkezés elsajátítására, ételfajták megismerésére.

 

12.30 - 15.00 óráig

Az alváshoz szükséges nyugalmat teremtünk (halk zene, mese, az otthonról hozott saját játék, cumi, kendő biztosítása).

 

15 – 15.30 óráig

 

Ébredés után uzsonnáznak a gyermekek - életkoruknak megfelelő étrend biztosításával, a megfelelő étkezési hangulat megteremtésével.

 

15.30 – 18 óráig

A gyermekek számára a szabad játékválasztás és tevékenységek biztosítása, a csoportban és a szabadban egyaránt. Folyamatosan mennek haza a gyermekek.

 

 


Hetirend

 

Heti rend

Hétfő

Zengő-bongó

Kedd

Kézműves foglalkozás

Szerda

Mese, bábozás

Csütörtök

Környezetünk megismerése

Péntek

Irka-firka

 

Zengő-bongó: Mondókázás, dalolás, zenehallgatás ritmushangszerek használatával kiegészítve.

 

Kézműves foglalkozás:A korosztálynak megfelelően elsősorban gyurmázás, tépés, ragasztás, esetleg vágás speciális ollóval.

 

Irka-firka: Ujjfestés, színezés, firkálás ceruzák, zsírkréta, filcek és festékek használatával. Katona Bori „Rajzos dalolás” című könyvének alapján dalok és figurák megjelenítésének elsajátítása.

 

Mese, bábozás: Ezen a napon a rendszeres alvás előtti meséken kívül a gyermekek bevonásával mesélünk. Elsősorban a gyermekek élethelyzetében is előforduló eseményeket dolgozunk fel ezekkel a történetekkel.

Környezetünk megismerése:Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a gyermekek cselekvő résztvevőként ismerjék meg és óvják az őket körülvevő természeti és társadalmi környezetet, annak értékeit és szépségeit. A tapasztalatgyűjtő séták és kirándulások alkalmával, a természet körforgásának megfigyelésével, az évszakok, az időjárás, a napszakok változásaival, a növény-, és állatvilág sokrétűségének tanulmányozásával szeretnénk elérni, hogy a hozzánk járó gyerekekben megalapozzuk a természet megismerésén keresztül a megszeretését.

 

 

 

Programjainkat az évszakokhoz is igazítjuk, mindig az adott ünnepkör köré építjük fel a feladatokat

 

Ének, vers, mondóka, zenehallgatás: az évszaknak és az ünnepeknek megfelelő választással.

 

Játék: körjátékok, ügyességi játékok, szerepjátékok, bábozás, labdajátékok.

 

Szabadtéren az időjárás függvényében

 

 

 

Ősz

 

Megtanuljuk a hónapok, évszakok nevét, és jellemzőit.  Megbeszéljük és megtapasztaljuk, mi történik ősszel a természetben. Sétáink során rácsodálkozhatunk a természet szépségeire, megcsodálhatjuk az őszi falevelek sokszínűségét.

 

Foglalkozás: az ősz színei, levélgyűjtés és préselés, levéllel való festés, termések gyűjtése, gesztenye, dió és makk bábuk készítése. Szőlőlé készítése.

 

 

 

Tél

 

A tél örömeinek megtapasztalása, hóember építés, hógolyózás, szánkózás, az időjárás függvényében. Készülődés a Mikulás várásra és a Karácsonyra.

 

Foglalkozás: apró ajándékok készítése Mikulásra, és Karácsonyra, díszek készítése a karácsonyfára, rajzolás, festés, barkácsolás, mézeskalács sütés, díszítés. Álarckészítés a farsang időszakában.

 

 

 

Tavasz

 

Megismerjük az ébredő természetet, a kertet, a fák, virágok, állatok nevét és tulajdonságaikat. Ismerkedünk a színekkel, formákkal. Egyre több játék kinn a szabadban

 

Foglalkozás: rajzolás, festés, ajándékkészítés Húsvétra és Anyák napjára.

 

 

 

Nyár

 

Sok időt töltünk a szabadban, ügyelve a napsütés káros hatásaira, ismerkedünk a nyári virágokkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel.

 

Foglalkozás: szabadtéri rajzolás, színezés, gyurmázás, készülődés a nyaralásra.

 

 

 

Ünnepek

 

Fontos örömforrást jelentenek az ünnepek, a készülődés, az ünnepvárás. Mesékkel, rajzokkal, zenével és kreatív barkácsolással készülünk a Karácsonyra, Farsangra, Húsvétra, Anyák napjára, és a születés, illetve névnapokra. Ez utóbbiaknál megismerheti a gyermek az adni és kapni örömteli érzését. A családokkal való kapcsolat erősítésére lehetőséget biztosítunk számukra az ünnepekre való együttes készülődésre, és igény szerint nyílt napokra is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heti rend

Hétfő

Zengő-bongó

Kedd

Kézműves foglalkozás

Szerda

Mese, bábozás

Csütörtök

Környezetünk megismerése

Péntek

Irka-firka

 

 

Asztali nézet